Охорона праці в агропромисловому комплексі: специфічні ризики, безпека під час обслуговування тварин, застосування новітніх технологій

За даними Міжнародної організації праці сільськогосподарським виробництвом на Землі займаються 1,3 млрд працівників, що складає близько 50 % світової робочої сили. Із 335 тис. осіб, які гинуть на виробництві щорічно, не менш ніж 170 тис. є сільськогосподарськими працівниками. За даними Держпраці в Україні за останні п’ять років у агропромисловому комплексі травмовано 1 902 особи, з них 301 — зі смертельними наслідками. Тільки за 2024 рік у цій сфері зареєстровано 64 смертельних нещасних випадки, які за причинами розподілилися наступним чином: 25 % пов’язані з наслідками військових дій1, 20 % — пов’язані з дією механізмів, що рухаються, 19 % — з падінням, обрушеннями, обваленнями матеріалів та ґрунту, по 12 % — пов’язані з рухом транспорту та падінням працівників, і 3 % — з ураженнями електричним струмом.

Стаття відкрита для передплатників